Presentació

La dissolució del sagrat en el món contemporani

I Simposi Internacional sobre Místiques i Heterodòxies Religioses

8, 9 i 10 de setembre del 2021

Barcelona. Format presencial i virtual.

Evadida de l’espai tancat i apartat on el procés de laïcització de les societats modernitzades la va intentar recloure, la religió –entesa com l’àmbit de comunicació amb allò sobrenatural-, en formats diversos que abasten expressions rituals, espirituals, terapèutiques, endevinatòries o “màgiques”, s’ha dispersat per tots els racons de la vida social i ara actua sense un centre, dislocada, colant-se pels intersticis que, sovint, ella mateixa ha obert adoptant pautes i continguts culturals nous, reciclant els vells i emprant discursos provinents d’àmbits tradicionalment «separats» com les ciències i la tecnologia. La religió tendeix a estar, avui per avui, a tot arreu i enlloc. Ben bé podríem parlar de la creixent preeminència de la informalitat en matèria religiosa, concretada en la multiplicació de fes sense dogma, creients sense església, líders espirituals sense comunitat i espiritualitats sense seu. És per tot això que convoquem aquest simposi per parlar de “dissolució” d’allò sagrat, prenent la idea d’un text de Pierre Bourdieu sobre l’esclat d’allò religiós en les societats contemporànies.

1. Veure la llum, obrir els ulls.

2. La irrupció d’allò ocult.

3. La violència contra el sagrat, avui.

4. Cossos santificats.

5. Deus antics, cultes remots, sabers arcànics.

6. Espiritualitats unipersonals i creences sense congregació.

7. La religió com a domesticació o resistència.

8. Noves devocions populars.

9. L’abordatge administratiu de la pràctica religiosa en contextos secularitzats.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: